Защо не ни плащат (и защо на теб ти пука)

работеща жена плащанеАко си жена в развита страна като, да кажем, Великобритания и получаваш същата заплата като свой колега от мъжки пол – ти работиш безплатно от 9ти ноември на тази до 1ви януари на новата календарна година. Звучи ли нормално? Защото заплащането за женския и мъжкия труд (дори при хора с еквивалентна експертиза, работно време и постижения) се различава с приблизително 14.2%. Да получаваш по-ниска месечна заплата не звучи толкова страшно докато не събереш числата и не се окаже, че пропускаш цели две месечни заплати, които твоят колега получава. И това е във Великобритания. В България положението е още по-зле.

България се нарежда редом до страните-членки на ЕС. В нея и останалите държави, жените печелят около16% по-малко на час и с до 31% по-малко на година. Много от тях работят на непълно работно време и на ниско платени работни места, въпреки че, дори в световен мащаб, са по-добре квалифицирани от мъжката популация като цяло.

Всъщност, всичко започва от ранна възраст.


  • Ние сме дъщерите, които получават по-малко джобни

Как се разпределят парите във всеки дом е лична работа. Проблеми обаче идват от случаите, в които несъзнателно се поощряват единствено момчетата. Оказва се, че момчетата получават с 15% повече пари за джобни и двойно повече за изпълняване на домашни задължения (напр. измиване на колата) или писане на домашни.


  • Ние сме работниците, които не получават повишения

Според някои теории, жените не получават повишения, защото просто не ги искат (тъй като не ценят властта толкова високо колкото мъжете???). Други обяснения за този феномен са, че жените се стремят към повече цели за по-кратък срок и не им остава време да напреднат стремглаво в кариерите си. Концепцията за едновременно успешна кариера, щастливо семейство и подреден дом е все още нова и трудно постижима.

Все пак, фактите сочат, че вероятността да получим повишение е с 28.3% по-малка от тази на мъжете. За щастие, с годините малките ни заплати се увеличават средно със същата скорост (но не и същите суми) като тези на мъжете.


  • Ние работим “несериозни” неща

Знаете ли какво е сегрегация? Това е процесът на отделяне на една група хора от цялото. Например, сегрегация е било насилственото разделение на американското население, от което чернокожите жители е трябвало да посещават отделни училища и да се возят в отделен публичен транспорт. 

По отношение на професията на даден човек, положението е подобно. Проблемът не е, че жените физически или интелектуално не могат да се справят с важните и добре платени позиции. Прави сте, никой не спира младите жени да се впуснат в изучаване на инженерни и научни специалности, никой не ги спира да се стремят към високи позиции. Така е, но в главите на всички ни съществува сегрегирана концепция за женския труд. А по-важното даже е, че никой не ни и окуражава да превъзмогнем това разделение на труда.


Например

В детските си години момченцата получават колички, с които се учат да се състезават. Получават конструктори, с които се учат да създават и експериментират. По-често участват в отборни спортове и по-лесно се разминават с наказания след пакости (защото се очаква да лудеят). Биват по-често поощрявани за постижения, тъй като от тях (сякаш) не се очаква да се учат толкова старателно.

Момиченцата получават кукли, които да решат и обличат. Имат детски комплекти, с които играят на майки, готвачки и учителки. От тях поначало се очаква да се справят по-добре в училище и да са кротки. Когато момиченцата майсторят, те се учат да шият, плетат или готвят с майките си. Играят си на принцеси и певициподаряваме им детски гримове и шноли, пращаме ги на танци, пиано и рисуване.

В същото време, малките момченца искат да бъдат космонавти, футболисти, пилоти и състезатели във Формула-1.

В днешно време се очаква младите момичета да учат нещо в сферата на социалните и хуманитарни науки, в изкуствата и практическите сфери на готвачи, фризьори и преподаватели. В така наречените “мъжки професии” жените все още биват трудно приемани и преодоляват значително повече препятствия преди да бъдат признати за специалисти.В такъв случай, не ни се сърдете, че искаме да се занимаваме с хуманитарна дейност, защото вие ни учихте да бъдем по-кротки и по-добри. Не ни съдете, че не се състезаваме стремглаво, защото никой не ни поощряваше да го правим. Не ни съдете, че не сме инженери, защото никой не подбуди интересът ни към ракетите, към колите, към експериментирането и постиженията.

И да, има сегрегация спрямо типът работа (често неплатена, напр. домакински задължения), върху която повечето жени се трудят. Тя е несериозна – не инициират, не създават, не патентоват. Те администрират, раждат, поддържат, хранят, почистват, подреждат, забавляват, отглеждат, преподават и възпитават.Сега е модерно друго да бъде сериозно – предимно това да измисляш, строиш и продаваш нови джаджи за много, много пари.


  • Плащат ни с 25% по-малко дори за “сериозна” работа

Да речем, че това излияние по-горе провокира множество жени да станат строители вместо готвачи. Жалко, защото се оказва, че жените в строителния бизнес печелят с 12% по-малко от мъжете. По-лошо е положението в сферата на архитектурата, където жените получават с 25% по-ниско заплащане. Холивудските звезди също страдат от разлика в заплащането. Тенденцията се запазва и при популярните спортове дори в развитите държави. Играчите в Английския женски футболен отбор печелят около 20,000 паунда на година, мъжете в Английската висша лига печелят средно 1,6 милион паунда на годинаТоест, в английския футбол жените печелят 1,25% от заплатата на мъжете. По-интересното е, че това дори не е свързано с постижения. Например, в борбата за световната купа, американските национални отбори се представиха коренно различно един от друг. Женският национален отбор жънеше победа след победа, и в крайна сметка спечели цялото първенство. За това те бяха наградени с 2 милиона долара. Мъжкият национален отбор беше един от първите отпаднали, но все пак получи награда от 8 милиона долара.


  • Получаваме по-малки заплати след майчинство (а мъжете по-високи след бащинство)

Всеизвестно е, че кариерата на много жени страда дълготрайно след като те имат деца. За тях е по-трудно да си намерят работа след майчинство, и е по-малко вероятно да печелят толкова, колкото техни колеги-мъже със същите квалификации. Ударът е още по-сериозен когато научат, че работещите бащи получават още по-високи заплати след като създадат семейство. Средно, мъжките заплати се увеличаватс повече от 6%. За сравнение, заплащането на майките намалява със средно по 4% след всяко родено дете.


  • Приемат ни за некомпетентни

Оказва се, че дори да имаме еквивалентни квалификации и опит – все пак мъжете биват автоматично приемани за по-квалифицирани. Тази дискриминация, разбира се, не е директна, вероятно малцина осъзнават, че преценката им не е обективна. Проблемът е, че на тях им се струваче мъж би се справил по-добре с работата, отколкото жена.
Това откритие е направено от учени, които изпращат множество идентични кандидатури за работа. Те поставят женски имена на половината, и мъжки на останалите. Резултатите сочат, че кандидатите от мъжки пол не само биват възприемани като по-компетентни и по-желани за работата, но също по-често получават предложения за по-висока начална заплата.


Промяната би била полезна за всички, не само за жените

 

Вярно е, че повечето предразсъдъци са несъзнателни, но за да наложим някаква промяна – първо трябва да приемем единодушно какво не е наред. Мнозина отхвърлят доводите изложени по-горе и отказват да приемат, че има някаква несправедливост в разпределението на труда и заплащането. Важно е да подчертаем, че дори и да има несправедливост – промяната не се състои в това да намалим заплатите на мъжете или да ги изгоним от инженерните си позиции. Напротив, необходима е подкрепата на успели мъже, които да приветстват и третират добре други талантливи хора, независимо от пола им. По този начин ще разчитаме на това, че всяка индустрия ще наема хора справедливо, ще ги награждава подобаващо и ще им осигурява място за развитие и принос.

Това би било полезно за нашите дъщери, сестри, майки и приятелки, които допринасят за същите семейства и същите домакинства, в които сте и вие, уважаеми мъже.

Източник: blog.bgkrimi.com